Janičky Bác

Vánoční čas, zimní počasí, tajemství dárků, co má maminka schované ve skříni, k tomu patří i recept na zimní zahřívací, proteplovací slaný moučník, který je z dob dávno minulých, ale osloví i dnešní strávníky. Někdo říká Bramborová buchta, jiný Báč, u nás na Příbramsku se říká Bác, dokonce se každý rok pořádá setkání v Hluboši u Příbrami, kde mimo klání o zkoušky síly soutěží hospodyňky o nejchutnější Bác. Takže vyzkoušejte a třeba se někdy vydejte na toto setkání s miskou toho vašeho Bácu upečeného podle našeho receptu

Na přípravu Bácu potřebujete:

2 střední vařené brambory

1 syrovou bramboru, zhruba stejné velikosti

2 hlavičky česneku

3/4 kg hrubé mouky

1/4 kg polohrubé mouky

1 l mléka

1 1/4 kostky droždí

2 vejce

majoránku, pepř, sůl – kořeníme štědře, mouka a brambory seberou hodně chuti koření

10 vrchovatých lžic sádla

9 lžic a jednu lžíci oleje – takto dávám já čisté sádlo na potírání mák a škvarky, pečeme nejlépe na teflonové pánvi, nebo formě

Pracovní postup:


Brambory a česnek nastrouháme najemno a do jiné velké mísy dáme ohřát mléko na takovou teplotu, abychom ,,nezabili,,m droždí, nasypeme mouku, droždí a velkou metlou rozšleháme, pak přidáme vejce, koření a sádlo, Pak necháme kynout,  vykynuté těsto má konzistenci jako na lívance, formu potřeme sádlem a sypeme škvarky,  sypeme mákem, nalijeme těsto, poklademe škvarky a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 st, po cca 7-10 minutách se utvoří krusta, to je chvíle pro potření sádlem z vrchní části a zmírníme na 170 st a dopečeme dozlatova. Hotový Bác dáme na rošt vystydnout. Tedy u nás moc vystydnout nestíhá.Mák, protože se používá celý, nemletý já sama nedávám, i přestože porušuji recept, zůstává nám v zubech, jinak chuť máku má své opodstatněné místo a chuť

Jak vám Bác chutnal?

Určitě nám dejte vědět do komentářů pod receptem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *